Pentru mese servite extra, cei care doresc să se bucure de mâncarea bucovineană trebuie să anunțe acest lucru cu 1 săptămână înaintea rezervării. Oaspeții vor dispune de o bucătărie cu toate dotările necesare și de un spațiu amplu pentru servirea mesei, situat la etaj. În curtea pensiunii este amenajat de asemenea un grătar unde oaspeții își vor putea pregăti mâncărurile preferate după bunul plac.
Localnicii satelor de munte au dezvoltat o adevărată tradiție din afumarea păstrăvului. Metoda este utilizată pentru a conserva carnea acestui pește, iar rezultatul este deosebit de gustos. Rețeta specifică acestei zone este unică datorită mixului de rumeguș compus din lemn de fag, conuri de brad și boabe de ienupăr. Aceste arome înnobilează păstrăvul ducându-l în sfera produselor cu adevărat unice. Fabrica Valeputna duce mai departe această tradiție, ca un tribut al primei păstrăvării din România înființată aici în 1896.
Aici în Valea Putnei a fost inventată deliciul local numit Cobză: păstrăv afumat cu lemn de fag, acoperit cu ramuri de brad și nuiele de alun. Pe lângă faptul că este un mod tradițional de a pregăti păstrăvul, cobza are și o istorie în spatele ei. Povestea spune că această cobză a fost inventată în anul 1927 pentru Castelul Regal de la Poiana Ițcani (în Valea Putnei), la petrecerera de încoronare a regelui Mihai.
Păstrăvul în smântână, borșul de păstrăv, păstrăvul la cuptor sau cel prăjit cu mujdei și mămăliguță sunt alte câteva delicatese pe care le pot încerca oaspeții Bio Valeputna.
Vă tentează și un prânz la stână ori alte mâncăruri tradiționale din Bucovina? Verificați lista de activități Bio Valeputna pentru mai multe detalii.